Voorjaarsschoonmaak in de tuin: zo gaat je tuin gezond en fit de lente in

Checklist en tips om de tuin voor te bereiden voor de lente

Nu de dagen weer wat langer worden, staat bij veel mensen traditiegetrouw de voorjaarsschoonmaak op de planning. Maar niet alleen je huis, ook de tuin is toe aan een grote schoonmaak. Opruimen, organiseren en schoonmaken: met deze checklist en tips zit je deze lente op rozen en is het gras net een beetje groener dan bij de buren.

  1. Het gazon: maaien, bemesten, verticuteren en opnieuw inzaaien

De voorjaarsschoonmaak begint met het voorzichtig harken van het gazon. Zo worden bladeren en takken verwijderd. Daarna volgt de eerste maaibeurt om de groei van de gazonplanten te stimuleren en de vertakking van de wortels te bevorderen. De derde stap is verticuteren met een speciale verticuteerhark- of machine. Dankzij deze beluchtingstechniek wordt het groen bevrijd van mossen en onkruid en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer doordringen tot de wortels van het gras. 

Expert tip – Verticuteren komt van de Engelse omschrijving ‘vertical cut’, dus het verticaal bewerken van het gazon waardoor de viltlaag verwijderd wordt. Wil je het helemaal goed doen, bemest het gazon dan na het verticuteren met de 4-in-1 verticuteermix van WOLF-Garten zodat de grond extra vruchtbaar en gezond is.

  • Bloembedden schoonmaken en losmaken

Haal eerst de bladeren en dode plantenresten weg, bijvoorbeeld met de kleine bladhark LD-M van WOLF-Garten. Vervolgens wordt het onkruid met zijn wortels verwijderd, zodat het niet snel weer begint te groeien. De plantenresten kunnen bij het losmaken van de grond direct worden ingewerkt, waardoor de grond op natuurlijke wijze wordt bemest.

Expert tip: Het is beter om in het voorjaar niet diep te spitten, zodat de bodemorganismen niet te veel worden aangetast. Is de grond heel erg hard? Maak deze dan eerst heel voorzichtig los met een schoffel zodat de grond toch kan ademen en voedingsstoffen op kan nemen.

  • Bomen en heggen snoeien

Veel soorten bomen en hagen moeten nu ook gesnoeid worden. Dit helpt hen om in het voorjaar krachtig uit te lopen. Het beste is om dit na IJsheiligen te doen, wat dit jaar tussen 11 en 15 mei valt. De kans dat het daarna nog gaat vriezen is erg klein.

Expert tip: Denk aan verschillende snoeitijden. Sommige soorten, zoals abrikozen of pruimen, moeten niet in het voorjaar worden gesnoeid. Het is ook een goed idee om met het snoeien van veel hagen te wachten tot juni.

  • Vijver schoonmaken

In de vijver kunnen plantenresten zich aan de oppervlakte verzamelen, wat de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden wanneer het naar de bodem zakt. Zorg er in het voorjaar dus voor dat bladeren en ander bladafval in en rondom de vijver verwijderd worden. Dit kan met een vijverstofzuiger of met een schepnet zoals de WOLF-Garten WK-M. Tevens moeten nu de filters en pompen worden gereinigd en de UV-lampen worden gecontroleerd. Vul tot slot de vijver aan met schoon, vers water.

  • Schoonmaken van terrassen, balkons, paden en trappen

Naast het groen, moeten ook de verharde oppervlakken zoals terrassen, balkons, paden, trappen en opritten worden opgeknapt. Sterk vervuilde oppervlakken kunnen met bezem en schrobber worden gereinigd. Zo heeft de WOLF-Garten multi-star® serie sterke basisstelen waarop je een bezem en reinigingsborstel kan klikken. Deze serie bestaat al meer dan 35 jaar en is uitgebreid met het e-multi-star™-systeem, als het elektrische en energiebesparende antwoord op apparatuur die op benzine of olie werkt.

WOLF-Garten voegt aan dit e-multi-star™-systeem nu een reinigingsborstel op accu met twee extra opzetstukken toe. Deze maken het schoonmaken van vloeren, voegen en kanten super eenvoudig. De elektrische reinigingsborstel is geschikt om het terras en stenen vloeren zowel droog als nat te reinigen. Op de borstel kunnen twee handige, motorloze opzetstukken geklikt worden: een voegen- en onkruidkrabber of een kantensnijder.

Experttip: Bijzonder hardnekkig vuil kan effectief worden verwijderd met een hogedrukreiniger. Voorzichtigheid is echter geboden bij de reiniging van houten terrassen of zandsteen! Maak hier de moslaag, die zich in het koude seizoen heeft afgezet, liever los met een borstel en wat water.

  • Tuinhuisje, garage en serre opruimen

Opruimen is hier, net als in huis, een goede basis. Want als je ruimte creëert, is het makkelijker schoonmaken. Na een basisreiniging van het interieur door vegen en stofzuigen is een stoomreiniger een goede oplossing voor hardnekkige vlekken. De muren kunnen snel worden ontdaan van spinnenwebben en vuil met een bezem of ragebol. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed idee om de deuren en de garagedeur te onderhouden.

Expert tip: Controleer de dakgoot en regenpijp op verstoppingen. Met een speciale dakgootreiniger zoals de WOLF-Garten GC-M kunnen bladeren en vuil grondig en eenvoudig worden verwijderd.  Met een telescoopsteel, zoals uit de WOLF-Garten multi-star® serie, wordt het bereik vergroot en heb je geen ladder nodig om bij de dakgoot te kunnen. Ook handig voor het wassen van ramen.

  • Tuingereedschap en meubilair

Last but not least verdient ook het tuingereedschap een opfrisbeurt en moet het worden onderhouden en zo nodig gerepareerd voordat het tuinseizoen begint. Hetzelfde geldt voor het tuinmeubilair, dat nu grondig moet worden schoongemaakt.

Zo zijn de tuin en de buitenruimte weer in topvorm, net op tijd voor de eerste zonnige dagen – de zomer kan komen.

100 jaar WOLF-Garten®
WOLF-Garten®, merk van Stanley Black & Decker, is opgericht als ijzerwarenfabriek door August Wolf in 1922 en wordt tot op de dag van vandaag gekenmerkt door het voortdurend streven naar innovatie. Het logo met de opvallende gele wolvenkop op een rode achtergrond staat al generaties lang garant voor Duitse vakmanschap en kwaliteit. Als totaalleverancier van tuingereedschap wordt WOLF-Garten® beschouwd als een van de grootste fabrikanten in de volledig assortiment-sector. Het uitgebreide productassortiment reikt van tuingereedschap, grasmaaiers, hakselaars en snoeischaren tot zaden en meststoffen. Meer informatie over de producten van WOLF-Garten®? Bezoek https://www.wolf-garten.com/nl.

Deel dit bericht