Nurtio, de slimme virtuele tuinman

Stel: je kantoorplanten en mooie groene muur lijden een kwijnend bestaan. De blaadjes worden geel, ze verdorren in de zon of gaan dood door gebrek aan licht of juist kou, omdat de verwarming lang uit staat. Veel bedrijven die kantoorplanten hebben, huren groenverzorgers in om problemen te voorkomen. Deze bedrijven zijn echter weinig op locatie en kunnen op afstand niet zien of de omstandigheden goed zijn voor de planten. Het Delftse Nurtio pakt het onderhoud van kantoorgroen daarom anders aan: met kunstmatige intelligentie, de cloud en algoritmen. De slimme, virtuele tuinman helpt bedrijven die kantoorplanten verzorgen met flinke kosten- en tijdsbesparing.

Tekst: Lisa Mooijman

Draadloze sensoren
Het geheim zit in draadloze sensoren in elke plantenpot. Die meten of planten genoeg water en licht hebben, of dat ze te warm of te koud staan. De sensoren zijn aangesloten op een gateway. Van daaruit gaat de gemeten data naar een database in de cloud. Daar worden de gegevens verwerkt in een advies op maat. Dat gaat via een app of de browser naar de onderhoudsbedrijven.
Medepartner van Nurtio Marco Zijlstra: “Het bedrijf dat de planten onderhoudt, ziet door die sensoren meteen wat er met welke plantengroep aan de hand is en wat ze te doen staat. Op basis van het advies kunnen zij efficiënt onderhoud plannen of desnoods direct actie ondernemen. De kennis van de onderhoudsmensen zelf doet de rest.”
Voor veel populaire soorten kantoorplanten heeft Nurtio intussen een aparte database met kennis die door de metingen op de kantoren steeds wordt verfijnd. Zo wordt het advies steeds beter afgestemd op een optimale verzorging.

Uitrol
Nurtio groeide intussen al van de fase van prototypes, via succesvolle pilots naar de eerste commerciële installaties. Deze lente is het tijd voor de eerste grote uitrol. Die vindt niet in ons land plaats, maar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. “Dat komt door de populariteit van hydrocultuur in de Nederlandse kantoren”, vertelt Marco. “Onze sensoren zijn op dit moment alleen geschikt voor aarde of vergelijkbare substraten.”

Tech
Nurtio werd gestart door de van oorsprong Oekraïense Iryna Pakhomova. In haar eigen land zat ze al in de kantoorplanten en onderhoud, en eenmaal in Nederland wilde ze verder. Volgens Marco voelde Iryna zich geïnspireerd door de technologie en wilde ze daarmee iets creëren voor planten. “Nederland heeft veel plant- en teeltkennis, en daarnaast is ons land koploper in IT-oplossingen”, zegt Marco, die verantwoordelijk is voor de technische kant. “En dus trok ze mij anderhalf jaar geleden aan om die kant van het verhaal goed vorm te geven. We begonnen met sensoren voor een paar, vooral de meest gangbare, plantensoorten voor op kantoor en gingen eerst experimenteren. Want hoe kun je data over planten zo gebruiken dat je als onderhoudsbedrijf tijd en kosten bespaart?” Dat kan volgens Marco via algoritmen en kunstmatige intelligentie. “Aan de hand van de database met plantinformatie die we hebben opgebouwd en de data die we verkrijgen uit het veld, kunnen we nu precies voorspellen wanneer en welke verzorging planten nodig hebben.”

Koud
Tijdens de lockdowns bleek overduidelijk wat het probleem was. “Zeker tijdens de eerste lockdown waren veel kantoren leeg”, weet Marco nog. “Planten stonden daardoor vaak te koud of te donker. Als we toen grootschalig ons systeem hadden kunnen inzetten, weet ik zeker dat we veel plantenleed hadden voorkomen.”
De grote winst van het Nurtio-systeem is daarbij volgens Zijlstra dat onderhoudsbedrijven niet meer volgens een vast schema naar hun klanten hoeven voor onderhoud en bewateren. Ze kunnen op maat onderhoud plegen. Dat scheelt veel tijd en geld, en dat vertaalt zich door in
de tarieven. “In de landen waar we nu starten, zijn groene muren in instellingen en kantoren heel populair”, aldus Marco. “Maar dat zijn grote installaties waar een waterleiding door loopt, zodat de planten steeds een beetje water krijgen. Via onze sensoren kun je op tijd zien of er een probleem is, met bijvoorbeeld een blokkade in de waterleiding. Je kunt er dan op tijd bij zijn en het probleem oplossen. Niemand hoeft dan dus met een hoogwerker de lucht in om een heel stuk van de groene muur te vervangen.” Met deze groene muren gaat het bedrijf dit voorjaar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dan ook van start onder de naam Nurtio Protect.
Volgens Marco kun je juist daarbij met de systemen van het bedrijf veel effect halen. Zodra dat goed loopt, gaan ze verder met sensoren voor de bescherming van waardevolle en zeldzamere kantoorplanten.

Welbevinden
Het bedrijf ziet de toekomst zonnig in. Groen, ook op kantoor, is door corona juist belangrijker geworden. Planten dragen bij aan een goede luchtkwaliteit en het welbevinden van de medewerkers. Werkgevers willen hun mensen weer terug op kantoor en willen daarvoor ook investeringen doen. Investeren in het Nurtio-systeem voor een blijvend prettig kantoorklimaat zit daardoor in de lift. De eerste projecten gaan van start via diverse lokale partners. “Zij hebben lokale kennis, de netwerken en de ervaring”, vindt Marco. “Zij kennen hun eigen markt. Zo kun je goed aansluiten op de kantoorcultuur daar. En uiteraard hebben we voordat we startten goed onderzocht wat het best gaat werken. Met die kennis en onze netwerken kunnen we vol vertrouwen groot uitrollen.” Op dit moment is Nurtio ook bezig met een nieuwe investeringsronde die moet zorgen voor uitbreiding van de sales en marketing. Misschien dat er dan ook een uitrol in Nederland in het vat zit. “Dat lijkt me echt heel leuk”, besluit Marco. “Als het kan, doen we dat zeker.” •

www.nurtio.com

Deel dit bericht