Wie wordt GREENFLUENCER 2021?
Voor de derde maal presenteert Uitgeverij NWST de elf dapperste en innovatiefste groenprofessionals. Vrouwen en mannen die voorop durven te lopen als het gaat om thema’s die ertoe doen. Die, met hun hoofd boven het groene maaiveld, verandering tot stand brengen. De shortlist bestaat weer uit elf inspirerende mensen. Elf is immers het gekkengetal, en zoals Steve Jobs al zei: ‘Degenen die zo gek zijn te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het ook doen.’
Wie verdient volgens u de titel Greenfluencer 2021? Stemmen kan tot 7 januari 2022. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 11 januari 2022 tijdens de eerste dag van de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.
Heidi van Woudenberg
Woudenberg komt oorspronkelijk bij de Rabobank vandaan en is nu met haar bedrijf Greensteps Duurzame Innovatie druk bezig met concepten om groene baten te kunnen verzilveren. Itree en TEEB zijn tools in onze sector waarmee wij de waarde van groen aan iedereen inzichtelijk kunnen maken. Toch blijven grootschalige investeringen in groen achter. Van Woudenberg denkt daarom verder. Zo oppert ze de ontwikkeling van zogenaamde ecocredits, vergelijkbaar met emissierechten. Hiermee worden de groene baten van gezond groen verhandelbaar.
Martijn de Groot
Is met zijn bedrijf De Groot Hoveniers al bijna 20 jaar actief als ondernemer in de hovenierssector. Maar De Groot doet veel meer: hij is maatschappelijk betrokken bij de hovenierssector door te investeren in onderwijs en kennisdeling. Hij is één van de drie kartrekkers die het hoveniersonderwijs bij Yuverta Nijmegen op de schop hebben genomen. In plaats van te klagen over het groenonderwijs, zet De Groot zijn schouders eronder. Als deze actieve hovenier ergens ontevreden over is, onderneemt hij actie. Zo startte hij dit jaar een speciale bedrijfsopleiding elektrotechniek voor hoveniers op. Want goede elektromonteurs zijn net zo schaars als goede hoveniers; waarom dan niet je eigen personeel opleiden voor het aansluiten van buitenkeukens, lichtplannen en wifipunten? Verder is De Groot actief in de VHG-ledenraad en het Jong Ondernemersplatform van de VHG.
Ronald Loch
Loch is zo’n boomspecialist met duizend en één ideeën, die ze ook nog eens allemaal uitvoert. Hij begon zijn carrière in 1986 als boomverzorger bij de gemeente Rotterdam. Inmiddels luidt de naam van zijn functie ‘adviseur bomen’ bij diezelfde gemeente. Recent bedacht hij een bladmulcher waarmee hij het landelijke nieuws haalde, een innovatief antwoord op alle ophef rondom bladblazers. Met zijn bladmulcher (en van GKB) kun je het blad dat bomen laten vallen teruggeven aan de aarde, zonder in te leveren op beeldkwaliteit of veiligheid. Daarnaast zet Loch in op kennisdeling door lidmaatschap van de Intergemeentelijke Studiegroep Boomverzorging en de kwaliteitscommissie van de NVTB.
Richard Maaskant
Interpretatie van de nieuwe cao hoveniersbedrijf, omgaan met sterke prijsstijgingen in de sector of vragen rondom de nieuwe verplichting van digitale klic-meldingen – voor het beantwoorden van al die prangende vragen staat Richard Maaskant al jaren klaar voor ondernemende hoveniers. Maaskant werkt al bijna 30 jaar voor de Koninklijke VHG en heeft menig hovenier en groenvoorziener voorzien van passende antwoorden. Hij opereert hierbij meer op de achtergrond, maar dat maakt hem zeker niet minder nominatiewaardig.
Brenda Swinkels
Een bekend gezicht in de groene sector. Swinkels werkt al meer dan 20 jaar bij Van den Berk Boomkwekerijen. Zij is voorgedragen door de titel van Greenfluencer 2021 door Wim van Ginkel. Van Ginkel roemt al haar goede werk in de voornamelijk mannelijke boomkwekerijwereld. Ze draagt haar steentje bij aan het vergroenen van steden en gebouwen door de inrichting van de Eindhovense Trudo Toren en Wonder Woods in Utrecht. De kennis en praktijkervaringen die ze daarbij opdoet, deelt ze graag met de rest van de sector middels interessante webinars.
Bas Reinds
Heeft Domo Sports Grass in een paar jaar tijd naar de top geloodst in de zeer competitieve Nederlandse kunstgrasmarkt. Is daarnaast actief als bestuurslid bij de branchevereniging BSNC. Reinds viel dit jaar op omdat hij de discussie over de werkdruk in de sector aanzwengelde, wat tot meerdere bijeenkomsten over dit onderwerp leidde. Er lijkt daardoor verbetering op komst voor een probleem dat de branche al jarenlang bezighoudt.

Michel van Uffelen
Maakte vanuit greenkeeping de overstap naar sportveldonderhoud. Liep dit jaar stage op Kristianstads Golfklubb, een prestigieuze golfbaan in Zweden, als onderdeel van het FEGGA-scholarship. Van Uffelen leerde daar niet alleen zelf veel op topniveau, maar gaf ook vakgenoten een uniek kijkje achter de schermen. Met diverse blogs, die geplaatst werden door de greenkeepersassociatie en in vakblad Greenkeeper, hield hij iedereen op de hoogte.
Annemarie Moons
Annemarie Moons is als bestuurslid bij Yuverta volop actief om het groene onderwijs weer aantrekkelijk te maken voor jongeren. Eerder was de werving van nieuwe leerlingen gefragmenteerd over de 53 scholen in Nederland. Nu worden de krachten gebundeld onder de paraplu van Yuverta. Moons is hierbij de spin in het web. Ook is ze actief betrokken bij een aanvraag aan het Nationaal Groeifonds om alle industrieterreinen in Nederland te vergroenen, en maakt ze zich hard voor de integratie van klimaatadaptatie in het onderwijs.
Marcel Bouwmeester
Bouwmeester is, in positieve zin, de luis in de pels van het sportveldenwereldje. Hij neemt claims nooit voor kennis aan, maar is altijd kritisch – ten opzichte van producenten, de branchevereniging en ook vakblad Fieldmanager. Dat doet hij in zijn eigen gemeente Utrecht, via zijn betrokkenheid bij de VSG en op persoonlijke titel. Daarnaast staat hij altijd open voor kennisdeling waar de branche iets van kan leren, zoals The Fork.
Dick van Breda
Dick van Breda van mechanisatiebedrijf Wim van Breda is niet iemand die verandering creëert door luidruchtig voorop te lopen. Van Breda heeft met zijn bedrijf een sterke inhoudelijke focus op het onderhoud van bermen, wegen en sloten. Hiermee stond hij mede aan de wieg van de ideeën in de markt over het mechanisch bijhouden van deze onderdelen van de buitenruimte. Hij is daarbij de bescheidenheid zelve en zal nooit zeggen dat ideeën uit zijn koker komen, maar stiekem geeft hij veel input in de markt. Dat was onder meer het geval bij de integratie van het nieuwe keurmerk Kleurkeur.
Erik Punt
Last but certainly not least: Erik Punt. Als dga van De Eijk Groep is Punt altijd in voor samenwerking en makkelijk bereikbaar. Hij heeft oog voor de mensen in de sector, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij is hij altijd op zoek naar duurzame alternatieven en innovaties. Zo presenteerde hij dit jaar een gloednieuw bedrijf: GAES, Groen als een Service. GAES is geen klassiek groenbedrijf, maar wil invulling geven aan ecosysteemdiensten die de openbare ruimte moet leveren op die locatie. Denk daarbij aan hittestressreductie of waterhuishouding.

Deel dit bericht