Tuinbouwjongeren Westland, Kennis, inspiratie en innovatie, maar vooral gezelligheid!
Tuinbouwjongeren Westland (TJW) is een vereniging die zich bezighoudt met het informeren en enthousiasmeren van jongeren op het gebied van glastuinbouw. Maandelijks organiseert de vereniging een activiteit, zoals een bedrijfsbezoek of thema-avond over verschillende onderwerpen die relevant zijn binnen de glastuinbouwsector. Marino Noordam (23) uit De Lier is sinds april 2021 bestuurslid van de vereniging. Daarnaast werkt hij bij Noviflora, het Europese sierteeltexportbedrijf. We spraken hem over het reilen en zeilen van de vereniging en waarom een lidmaatschap waardevol kan zijn voor jongeren in deze sector.
Tekst: Belinda Limani
Inspirerende activiteiten
De vereniging is in 1995 opgericht en is pas vrij recent Tuinbouwjongeren Westland gaan heten. Sinds een jaar of vijftien kent de vereniging de vorm die het nu heeft. Zo organiseert TJW allerlei informatieve, inspirerende en vooral gezellige avonden voor jongeren die werkzaam zijn in de glastuinbouwsector. Tijdens een thema-avond krijgen alle leden van de vereniging een presentatie van een deskundige op een bepaald vakgebied, of krijgen ze een rondleiding langs innovatieve glastuinbouwbedrijven.
Diversiteit
TJW heeft zo’n 300 leden. De leden zijn dan ook behoorlijk actief. “Tijdens de activiteiten worden de leden ontvangen met een kopje koffie en na afloop is er altijd een netwerkborrel. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je kennis uitwisselen, maar heb je ook gewoon een gezellige avond.” Maar wie zijn de leden? “Het zijn studenten, ondernemers, tuinders, mensen die bij een glastuinbouwbedrijf werken. Mensen die werken voor leveranciers, adviseurs, financiële bedrijven. Zolang er een connectie is met de glastuinbouwsector, kun je al lid worden. Dat maakt onze leden ontzettend divers, waardoor je waardevolle ervaring en kennis met elkaar kunt delen.”
Out-of-the-box
Hoe houden Marino en zijn collega-bestuursleden de leden actief en enthousiast om betrokken te blijven bij de vereniging? “We proberen regelmatig buiten de kaders te denken. We doen dit om leden te inspireren en aan te moedigen innovatief te zijn in hun vak. We proberen altijd in te spelen op relevante thema’s en onze leden hierover te informeren. Op die manier hopen we leden te stimuleren actief en enthousiast te blijven – dat maakt het natuurlijk zo leuk.” Aan kennis ook geen gebrek bij TJW. In plaats van grote kennispartners ligt de kennis bij de leden zelf. “We hebben regelmatig contact met LTO Nederland, de tuinbouworganisatie van Nederland. Daarnaast zorgen we ervoor dat het bestuur van de vereniging uit verschillende sectoren komt. Op basis van die kennis bedenken we een thema en benaderen we mensen uit ons directe net werk om een presentatie te geven of een rondleiding te organiseren. Meestal krijgen we daar een ‘ja’ op. Veel mensen bij dergelijke bedrijven zijn vaak zelf lid van TJW geweest. De kennis zit dus echt in onze eigen leden en netwerk, en dat is waardevol!”
Pompen of verzuipen
Elke maand vindt er een ledenactiviteit plaats. Twee keer per jaar komt daar een extraatje bij. Beide initiatieven worden uitgevoerd in samenwerking met Tuinbouwjongeren Oostland. In het voorjaar is dit een jaarboek, waarin een boek wordt gemaakt rond een actueel thema. “Dit jaar was het thema ‘Pompen of verzuipen’. Er zijn al zoveel uitdagingen in de tuinbouw en het afgelopen jaar is daar ook de wereldwijde pandemie bijgekomen, dus daar hebben we het boek op gericht. Zo blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we ook vooruit”, vertelt Marino. “We hebben verschillende ondernemers en bedrijven stukjes laten schrijven. Dit doen we om mensen te informeren, enthousiasmeren en stimuleren.”
Topsprekersavond
Gekoppeld aan het jaarboek, dat in het voorjaar verschijnt, organiseert TJW een topsprekersavond. “Dat is een ‘gewone’ ledenavond, maar dan proberen we het professioneler te benaderen. We nodigen bijvoorbeeld sprekers uit die iets kunnen vertellen over het thema van het jaarboek”, vertelt Marino. ‘Als je denkt dat het niet anders kan, denk dan nog een keer’ was het motto van Willem van Boekel, de topspreker van de laatste topsprekersavond. Willem is al negen jaar trainer bij Ja-maar BV. Met veel hilariteit introduceerde hij de wereld van omdenken aan de leden van TJW. Door theorie en voorbeelden te noemen, binnen en buiten de sector, wist hij de aanwezigen uit veelgebruikte denksystemen te halen. De avond ging verder met de paneldiscussie van drie succesvolle ondernemers die in onwaarschijnlijke situaties succes wisten te behalen. De aanwezigen kregen tevens de mogelijkheid om vragen te stellen en in discussie te gaan. “Het interactiegedeelte is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van de avond”, zegt Marino. “Het was al met al een topavond.”
Klaverjassen in de kassen
TJW is inmiddels bezig met de ontwikkeling van het nieuwe jaarboek. Het thema blijft voorlopig nog even geheim. Helaas heeft de pandemie de vereniging echter niet helemaal ongeschonden gelaten. “We organiseren altijd fysieke ledenavonden. Toen dat niet meer kon, zaten we een tijdje met onze handen in ons haar. Hoe blijven we onze leden bereiken. Hoe blijven we in beeld?” zegt Marino. “Zo hebben we digitale bijeenkomsten georganiseerd,
zoals een pubquiz in juni. Uiteindelijk zijn we overgestapt op digitale ledenavonden, maar ideaal was het niet.” Het bestuur liet de digitale avonden doorgaan, maar zodra het weer mogelijk was, stapten ze over op fysieke bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. “We zoeken altijd naar mogelijkheden om elkaar fysiek te blijven ontmoeten. Wellicht in een andere vorm of kleinere groepen, maar het is voor ons belangrijk om in beeld te kunnen blijven”, vertelt Marino. Zo raakten ze geïnspireerd door de collega’s in het oosten, Tuinbouwjongeren Oostland. Zij organiseren middagjes ‘Klaverjassen in de kassen’, waar, de naam zegt het al, ze een potje klaverjassen in de tuinbouwkassen. Creatief is het wel!

Deel dit bericht