Ben Terpstra wint STIHL Timbersports® Benelux kampioenschap 2021

Ben Terpstra uit Nederland pakt zijn eerste STIHL Timbersports® Benelux titel en maakt kans op een ticket voor het WK in München op 2 oktober 2021. Er komen nog meer Europese landenkampioenschappen aan bod, het Benelux kampioenschap was dit jaar het eerste kampioenschap van het jaar. De seizoensranking in september zal uitwijzen wie zich kwalificeert.

Foto: Springboard – Ben Terpstra

Op basis van kwalificatie via voorafgaande nationale interclub kampioenschappen streden dit jaar 7 Belgen en 7 Nederlanders om de Benelux titel. Met hun kettingzagen en bijlen probeerden ze om ter snelst door hun houtblokken te raken, die ze op verschillende manieren moesten doorzagen of doorhakken. Na een uiterst spannende strijd in 6 loodzware disciplines gaf Ben Terpstra de concurrentie het nakijken. Hij plaatst zich in de ranking alvast voor een plaats op het WK in München op 2 oktober, net als Koen Martens, de uittredende kampioen. De Belgische kampioen van de 3 laatste jaren werd beste Belg maar moest vandaag genoegen nemen met een vierde plaats. De tweede en derde podiumplaats waren respectievelijk voor de Nederlanders Redmer Knol en Eelco de Beer.

Voor het tweede opeenvolgende jaar stonden de sporters er alleen voor. Zelfs zonder publiek blijven ze zichzelf en elkaar motiveren om tot het uiterste te gaan. Belangrijke factoren die toch een rol spelen. Ben Terpstra bewees dat training en doorzettingsvermogen lonen, vooral omdat hij groeide in de wedstrijd. De 2 laatste disciplines sloot hij als tweede en als winnaar af.

Wedstrijdverloop
In ronde 1 stonden de Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop op het programma voor alle sporters. De atleten waren goed voorbereid want er sneuvelden meerdere persoonlijke records. De deelnemers uit Nederland namen de bovenhand na deze eerste ronde. Rik van Drielen, Martijn Harms en Redmer Knol deden op die manier een eerste greep naar de podiumplaatsen. Ondanks 2 sterke prestaties in de hakdisciplines kampte Koen Martens, de grote favoriet uit België, met een achterstand na een ongelukkige beurt in de Stock Saw. Een gebroken tweede cookie deed hem beslissen om voor de zekerheid een extra cookie te zagen. De extra tijd die hij hiervoor nodig had, plaatste hem zonder puntengewin in deze discipline.

Aan het begin van de tweede ronde haalde Koen het beste uit zichzelf in de Single Buck. Met een nieuwe Benelux recordtijd van 14 seconden en 66 honderdsten maakte hij meteen duidelijk dat hij nog zou meedingen voor de podiumplaatsen. De Springboard discipline verliep minder vlot dan normaal voor Koen. Redmer Knol en Ben Terpstra zetten daarin nieuwe persoonlijke besttijden neer en maakten hun opmars in het klassement. Ook Robin Cuvelier (België) liet zich gelden bij de koningsdiscipline, en zette voor het tweede jaar op rij een nieuwe persoonlijke besttijd neer, meteen goed voor een finaleplaats. Op basis van een regelmatig parcours veroverde Eelco de Beer ook een finaleplaats. De laatste kanshebbers op een finaleplaats waren Rik van Drielen en Martijn Harms. Die laatste, nog aan de leiding na 4 disciplines, haalde net geen finaleplaats.

Redmer Knol greep de leiding, Koen Martens volgde op 4 luttele punten en Ben Terpstra nestelde zich voor het eerst in de wedstrijd in de top 3. Spannender kon haast niet.

De finale met het laatste beslissende onderdeel beloofde een spannende nek-aan-nek race te worden. De zes overgebleven sporters moesten in die finale drie houtschijven van 46 cm diameter van een horizontale boomstam zagen met hun Hot Saw. Een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 80 pK. Het spreekt voor zich dat kracht, techniek en behendigheid voor dit loodzwaar onderdeel onontbeerlijk zijn. Ben Terpstra, Robin Cuvelier en Eelco de Beer zetten wederom persoonlijke besttijden neer. Redmer Knol leek op weg naar de winst maar alsnog ging het fout in zijn laatste heat, net als voor Koen Martens. De uittredend Benelux kampioen viel zo net naast het podium, en Redmer moest genoegen nemen met een tweede plaats. Eelco de Beer pakte brons en maakte het Nederlandse feestje compleet.

Ben Terpstra, net als Redmer afkomstig uit Friesland kroonde zich op die manier tot de nieuwe Benelux kampioen! Samen met Koen Martens die België kan vertegenwoordigen, maakt Ben Terpstra kans om dat voor Nederland te gaan doen op het WK in München op 2 oktober dit jaar.

Redmer Knol en Robin Cuvelier verdienden met hun runner-up posities plaatsen voor respectievelijk Nederland en België in de Nations Cup die op 7 augustus doorgaat in München.

De volledige resultaten, vind je onderaan het persbericht.

Team Cup der Lage Landen
Om het voor de livestreamkijkers nog boeiender te maken, werd ook dit jaar een Team Cup der Lage Landen georganiseerd. Beide landenteams selecteerden hun beste atleten voor een spannende estafetterace, samen met hun teamcaptains Robin Cuvelier (België) en Rik Van Drielen (Nederland). Omwille van de huidige pandemie gaat het WK teams dit jaar voor het tweede jaar op rij niet door. Tijdens 2 estafetteraces van 4 disciplines toonden de Nederlanders zich vandaag tot 2 keer toe de sterksten. Wat in de individuele wedstrijd tot uiting was gekomen, kreeg dus een vervolg. De Nederlanders vestigden zelfs nog een nieuw Nederlands record met 1 minuut, 17 seconden en 60 honderdsten. Zo keerde het Nederlandse team voor het tweede jaar op rij huiswaarts met de Team Cup der Lage Landen.

Kim De Beer – van Drielen wint de dameswedstrijd
In de voormiddag tijdens de tweede Benelux wedstrijd voor dames namen Kim de Beer (Nederland) en Sara Jacobs (België) het tegen elkaar op. De Nederlandse Kim de Beer toonde zich de sterkste na 3 disciplines met kettingzaag en bijl. Ze zette bovendien een nieuwe Nederlandse besttijd neer in Stock Saw: 13 seconden en 76 honderdsten.

Mike Broekman is beste Benelux rookie
In de wedstrijd voor nieuwelingen, de zogenaamde rookies, zetten Mike Broekman (Nederland) en Quinten Verhaert (België) hun beste beentje voor. Er sneuvelden niet minder dan 4 nationale records en samen waren beide heren ook nog eens goed voor 3 persoonlijke besttijden. Heel knap! Mike Broekman won de wedstrijd en maakte zo het Nederlandse feest compleet. Zowel Quinten als Mike kwalificeren zich voor de Nations Cup in München op 7 augustus 2021, waar ze samen met Robin Cuvelier en Redmer Knol de eer van respectievelijk België en Nederland zullen trachten hoog te houden.

Alle uitslagen:

Deel dit bericht