Lodewijk Hoekstra en partners nodigen gemeenten uit voor de ‘Groene Stad Challenge 2021’


Vanaf vandaag nodigt groenambassadeur Lodewijk Hoekstra alle gemeenten in Nederland uit om mee te doen aan de ‘Groene Stad Challenge 2021’. Gemeenten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de challenge. Door deel te nemen aan de challenge krijgen gemeenten inzicht in hoe groen hun stad of dorp is en hoe ze verder kunnen vergroenen. Dankzij deze inzichten kunnen gemeenten hun groene ambities concreet handen en voeten geven. Samen met advies- en ingenieursbureau Sweco en HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index) organiseert NL Greenlabel deze challenge. Samen willen de partijen bijdragen aan aantrekkelijke, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen in Nederland. De resultaten worden in september gepresenteerd.

Hoe groen is een gemeente?
“Omdat groen in steden en dorpen steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat gemeenten beschikken over objectieve gegevens”, stelt Lodewijk Hoekstra. “De kwalificering en kwantificering van stedelijk groen staat helaas nog in de kinderschoenen, maar vormt eigenlijk de onderbouwing voor verdere vergroening van de leefomgeving. Vaak wordt de aanleg van een nieuw park bijvoorbeeld met gejuich ontvangen, terwijl ondertussen in dezelfde gemeente vele vierkante kilometers zinloze verharding ligt of groen wordt opgeofferd voor andere functies.”

Samenwerking met impact
Hoekstra: “Gemeenten willen heel graag vergroenen, maar weten vaak niet hoe. Om ze uit te dagen, heb ik met Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel het plan opgevat voor een Groene Stad Challenge. Concreet gaan we voor gemeenten dit jaar de nul situatie op het gebied van het groen binnen de bebouwde kom in kaart brengen en de vergroeningspotenties per buurt en wijk. Dankzij onze verschillende expertises kunnen we op wijk- en buurtniveau de hoeveelheid groen en de kwaliteit daarvan inzichtelijk maken. Deze inzichten zijn voor gemeenten essentieel om te kunnen bouwen aan een groenere leefomgeving.”

Uitdagen
Hoekstra: “Vervolgens willen we stimuleren dat gemeenten met die inzichten aan de slag gaan. We willen de deelnemende gemeenten echt inspireren en uitdagen om die leefomgeving te vergroenen. Dit doen we tevens door een community op te bouwen van gemeenten die onderling kennis en inspiratie gaan delen. Er liggen namelijk enorme uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Deze challenge biedt de nodige handvatten met inzicht in vergroeningspotenties. Ook gaan we in 2022 en 2023 dezelfde gebieden weer analyseren om de voortgang inzichtelijk te maken.”

Stad in een park
Onder meer gemeente Zwijndrecht, Breda en Zoeterwoude hebben de challenge inmiddels geaccepteerd. Wethouder De Beer van Breda zegt hierover: “In 2030 wil Breda de eerste stad in een park zijn in Europa. Om deze ambitie te realiseren, werken we samen met alle partijen en bewoners die hieraan kunnen bijdragen. De Groene Stad Challenge 2021 biedt ons de mogelijkheid om al het groen in Breda in beeld te brengen om van hieruit te werken aan een groenere en gezondere stad voor alle bewoners”.

Aanmelding en verloop
Gemeenten kunnen vanaf vandaag tot 16 juli zich aanmelden via www.groenestadchallenge.nl. Vervolgens worden de steden en dorpen van deelnemende gemeenten geanalyseerd waarna de resultaten in september worden gepresenteerd aan de deelnemers. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte worden de groenste stad en het groenste dorp van Nederland beloond met een award en een Husqvarna ondersteuningspakket voor lokale burgerinitiatieven. Ook worden aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan gemeenten met de grootste vergroeningspotenties.

Fotocredit: Sweco / Groene Stad Challenge

Deel dit bericht