De tuintrends van 2021

Meer groen is de norm

In 2020 hebben we, mede door de pandemie, meer tijd in eigen tuin doorgebracht. Voor veel mensen een extra aanleiding om hun tuin aan te pakken. Voor 2021 presenteert Tuinbranche Nederland drie voorbeeldtuinen op basis van de nieuwste stijltrends waarbij levend groen de basis vormt. Maak kennis met de Zachte Veilige Tuin, de Biotoop Tuin en de Eigenzinnige Patiotuin. Er is volop aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en goed watermanagement. Dat laatste betekent dat bij flinke regenbuien het water snel wegloopt maar ook opgevangen (en voor de tuin behouden) kan worden. De trendtuinen van 2021 dienen ter inspiratie met als doel een prettige, groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

De Zachte Veilige Tuin
Voor veel mensen kunnen klimaatverandering en artificial intelligence bedreigend aanvoelen. Als antwoord hierop willen we een tuin die een veilig gevoel en bekend beeld oproept. Je wilt jezelf omarmd weten, afgeronde en organische vormen versterken dit. Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten intensiveren de zachte uitstraling waardoor iedereen zich extra op zijn gemak voelt. Een belangrijke accentkleur is roze. In de Zachte Veilige Tuin vormen gras, slingerende borders en afgeronde meubelen een uitnodigend geheel. De planten zijn huidkleurig zoals purperklokje (Heuchera) en zijn beweeglijk en transparant als siergrassen. Rijkbloeiende hortensia’s (Hydrangea) zorgen voor kleuraccenten. De ronde potten geven het geheel een huiselijke uitstraling.

De Biotoop Tuin
Door de klimaatverandering en de pandemie worden we ons ervan bewust dat er iets moet veranderen. Onbekommerd consumeren is niet meer van deze tijd. Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang. In de tuin kun je een stukje natuur creëren, waarin je je helemaal kunt afzonderen. Een ideale omgeving om tot rust te komen en om ongestoord te werken. Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk en zo kun je de tuin als een klein ecosysteem inrichten. De beschutte Biotoop Tuin bevat veel hoge planten (zoals siergrassen) die je behaaglijk omringen. Door het gebruikte grind kan regenwater snel de bodem inzakken, maar het wordt ook opgevangen in de minivijver met waterplanten. De schuttingen van beton en riet geven een extra ambachtelijke en duurzame uitstraling. Meisjesogen (Coreopsis) zorgt voor een vrolijk geelaccent tussen het welig groen. 

Eigenzinnige Patiotuin
De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. We slikken die veranderingen niet voor zoete koek. Ook in de tuin is de zoektocht naar nieuwe verhoudingen zichtbaar. De vertrouwde indeling gaat letterlijk op de schop. Kleine halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen maken van de buitenruimte een nieuw, speels geheel. Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met de bakken en de planten blijft de tuin spannend. De monochrome, krachtige kleurvlakken, de geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én het ronde venster als doorkijk naar die toekomst, is deze patiotuin voor mensen die de nieuwe tijd omarmen. Kleurrijke planten als zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een designmeubel maakt het af.

Tijdgeest en trends

Op verzoek van Tuinbranche Nederland heeft trendwatcher Aafje Nijman de huidige tijdgeest en de daaruit voortvloeiende stijltrends geschetst. Corona heeft als een katalysator gewerkt voor de ontwikkelingen die zich sterker en sneller manifesteren. We zitten middenin een veranderingsproces waarvan de gevolgen duidelijk zichtbaar worden. De overgang naar de nieuwe situatie verlangt van ons dat we actie ondernemen en, voor een betere toekomst, onze gewoontes aanpassen. Het klimaat heeft onze volle aandacht. Vliegschaamte is een onderwerp van gesprek. We streven naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen ongeacht afkomst, ras, gender of handicap gelijke kansen heeft. In het verlengde daarvan zijn stereotyperingen uit den boze. Veranderen is het devies. Wie daarin niet meegaat en weigert zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen, loopt hopeloos achter. Haaks daarop staat dat veel mensen het goed hebben en daarom bepaalde verworvenheden niet op het spel willen zetten. Het is daarom echt belangrijk dat veranderingen in onze maatschappij leiden tot een verbetering van de levenskwaliteit. 

Bron: Tuinbranche Nederland 
Fotocredits: Maayke de Ridder 
Tuinontwerp en realisatie: Wim Wijsman Zeist i.o.v. Tuinbranche Nederland

De trendtuinen zijn mede mogelijk gemaakt door Griffioen Wassenaar (tuinplanten), Rijnbeek & Zoon B.V. (tuinplanten), Capi-Europe (plantenbakken), Huiting Groep, Tjinco (betonnen zitelementen) en Extremis (Picnik meubel).

Deel dit bericht