Tuintrends 2022: klimaatbestendige tuin steeds belangrijker

Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022: Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment. Gemene delers zijn de aandacht voor klimaatbestendigheid en biodiversiteit. Uit onderzoek blijkt dat tuinbezitters graag met hun tuin bijdragen aan een beter klimaat maar niet weten hoe. Daarom heeft Tuinbranche Nederland een Groen Klimaatplein ontwikkeld dat in diverse tuincentra in heel Nederland te zien is.

Fresh Start
De tuintrend Fresh Start laat een tuin zien met veel wit, als symbool voor een frisse blik op de toekomst. Het ontwerp en de vormen van meubels en accessoires zijn eenvoudig en strak. Er is veel ruimte voor (witte) bloemen en (groene) planten. Daarnaast is er aandacht voor praktische oplossingen om efficiënt met het oppervlak om te gaan. Fresh Start betekent ook het breken met oude patronen en een (nieuwe) start maken op gebied van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door gras of planten en door bijen, vlinders en andere bestuivers te verwelkomen met nectarrijke beplanting en een insectenhotel.

Maayke de Ridder, ontwerp Louise Wright

Bright and Breezy
Kenmerkend voor de tuintrend Bright and Breezy is de vrolijke uitstraling, met pasteltinten en fellere accenten. In de tuin zijn verschillende hoekjes met elk een eigen functie. De bonte bloemenborders zijn een walhalla voor vlinders en bijen. In deze trend is de tuin niet strak en keurig aangeharkt; verwildering en wat onkruid is geen probleem. Door een deel van tegels te vervangen door gazon (of bloemenborders) wordt de tuin meer klimaatbestendig. Ook een groen dak op bijvoorbeeld een schuur, carport of uitbouw levert een bijdrage aan het verminderen van wateroverlast.

Maayke de Ridder, Hampton Court Flower Show

Traditional Sentiment
De trend Traditional Sentiment geeft de tuin warmte en geborgenheid, geïnspireerd op de jaren ’50, met donkere kleuren zoals paars en bruin. Toch is de tuin eigentijds door de toevoeging van grijstinten. Bij deze trend groeien klimplanten langs een muur of schutting, is er ruimte voor bijzondere planten en zijn bloeitijden op elkaar afgestemd. Bloemen zoals rozen hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten. In de tuin volgens de trend Traditional Sentiment is tevens aandacht voor een moestuin met groenten en fruit.

Maayke de Ridder, Chelsea Flower Show

Groen Klimaatplein
Bij diverse tuincentra is een Groen Klimaatplein te vinden dat ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en kunnen zich laten voorlichten alsook inspiratie opdoen om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren.

Deel dit bericht