Foute kersttrui en bier gewilde kerstcadeaus voor huisdieren

Knagers doen ook mee deze kerst: konijn niet op, maar áán tafel

Ede, 16 december 2021 – Dierenspeciaalzaak Pets Place merkt een verkoopstijging van bijna vijftig procent op kerstartikelen voor huisdieren ten opzichte van een jaar geleden. Dit jaar trekken baasjes nog meer uit de kast om hun huisdieren ook tijdens de feestdagen in de spotlight te zetten. De stijging is vooral zichtbaar in de verkoop van hondentruitjes, die worden ruim tachtig procent meer verkocht. Ook opvallend: konijnen en andere knagers doen sinds kort ook mee aan het kerstfeest.

De marktleider in dierenspeciaalzaken verkoopt inmiddels zo’n tien jaar kerstcadeautjes voor huisdieren en ziet de vraag er naar de laatste paar jaar flink toenemen én verschuiven. Waar eerst voornamelijk vraag was naar hondensnacks en -speeltjes, stijgt de verkoop van kerstkleding voor het huisdier nu het hardst. “Huisdiereigenaren beschouwen hun dier steeds vaker als onderdeel van het gezin. Het verwennen van en plezier maken met ons huisdier horen er voor deze zogenoemde ‘pet parents’ steeds meer bij”, aldus Ard Malenstein, CEO van IJsvogel Retail, waar Pets Place onder valt. “Omdat we verwachten dat er dit jaar een behoorlijke run op zal zijn, hebben we zes keer zoveel kerstartikelen ingekocht als vorig jaar. We merken nu al een stijging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en de drukste decemberdagen liggen nog voor ons.”

Konijn niet op, maar áán het kerstdiner

Nieuw deze feestdagen is de extra aandacht die konijnen en knaagdieren ontvangen. Zo worden de knaagkerstboom en -snackhartjes dit jaar al bijna tachtig procent meer verkocht dan afgelopen jaar. “De kerstinkopen werden doorgaans voornamelijk gedaan voor honden, maar we merken de laatste tijd een stijging in aankopen voor de knagers. Dit jaar zit het konijn tijdens de feestdagen dus juist een keer áán tafel”, aldus Malenstein.

Voor de hond is de kersttrui één van de favoriete cadeaus. “De ‘foute kersttruien’-trend die uit de Verenigde Staten is komen overwaaien, zie je nu ook voor huisdieren terug”, aldus Malenstein. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat de bewegingsvrijheid van je huisdier niet belemmerd wordt. Maar er zijn ook honden die juist gebaat zijn bij een warme trui tijdens de koude wintermaanden. Denk aan jonge of juist hele oude dieren en jachthonden met een wat dunnere vacht.” Naast kleding voor je huisdier kun je dit jaar bij de dierenspeciaalzaak ook terecht voor een heus kerstdiner voor je metgezel. Een van de meest opvallende, nieuwe kerstmaaltijden dit jaar is diervriendelijke ‘friet’ met daarbij een alcoholvrij Belgisch speciaalbiertje voor de hond. 

#Vrolijkkerstbeest

De kersttrend voor huisdieren was vorig jaar ook trending op sociale media. Dat werd duidelijk tijdens de eerste #Vrolijkkerstbeest-actie van Pets Place, waar zo’n 4000 mensen aan mee deden. Met deze jaarlijkse inzamelingsactie op Instagram en Facebook kunnen mensen een kerstfoto delen van hun huisdier, waarmee ze bijdragen aan een volle voorraad voedsel van vijf verschillende Nederlandse dierenvoedselbanken. “Voor iedere ingestuurde foto met de hashtag hebben wij een kilo voedsel gedoneerd. We zagen foto’s van paarden met een kerstkrans om, duiven met een strik, katten met een kerstmuts, maar vooral heel veel honden met een kersttrui aan”, aldus Malenstein.

Dit jaar kunnen baasjes ook weer meedoen met de actie. Deze maand kunnen zij een kerstfoto van hun huisdier delen met de hashtag ‘vrolijkkerstbeest’. Medio januari zal het opgehaalde voer worden verdeeld over dierenvoedselbanken in Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Groningen en Noord-Holland. “We hopen dat ook dit jaar onze verwachtingen worden overtroffen en mooie creaties onze kant opkomen, zodat we weer een hoop dierenvoedselbanken kunnen helpen”, aldus Malenstein.

Over Pets Place

Pets Place is onderdeel van IJsvogel Retail, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken in Nederland. Het bedrijf heeft 175 dierenwinkels door het hele land en is van plan om in de komende vier jaar het aantal vestigingen uit te breiden naar 230. In 67 winkels in het zuiden van Nederland zit Pets Place onder één dak met Boerenbond, eveneens onderdeel van IJsvogel Retail. Daarnaast heeft het bedrijf een groothandel en een zeer sterk groeiende webshop. Pets Place, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Ede, heeft ongeveer 1200 werknemers in dienst.

Deel dit bericht