Felbegeerde titel van STIHL TIMBERSPORTS® Benelux Kampioen 2021 staat opnieuw op het spel

Sportevenementen maken moeilijke tijden door, vooral 2020 was een heel vreemd jaar ook op sportvlak. Toch kende de STIHL TIMBERSPORTS® Series een succesvol seizoen met alternatieve formats en een flexibele timing. Ook dit jaar gaan ze verder op dat elan met als seizoensopener het Benelux Kampioenschap in Haelen op 3 juli 2021. Via de livestream kan u volgen wie de regerende kampioen Koen Martens zal opvolgen.

Foto: Deelneemster Kim de Beer

Op zaterdag 3 juli nemen de beste Benelux sporthouthakkers het tegen elkaar op in Haelen. Zonder livepubliek door de huidige maatregelen, maar met een geanimeerde livestream. De atleten geven het beste van zichzelf om uit te maken wie de Benelux titel pakt én wie een plaats in de finale van het individueel wereldkampioenschap kan verdienen op zaterdag 12 oktober in Motorworld in München. Vanwege de coronapandemie zullen er in 2021 geen teamkampioenschappen georganiseerd worden. Geen nood, want net als vorig jaar volgt na het individuele Benelux kampioenschap de tweede editie van een spannende estafetterace tussen de teams uit België en Nederland: de Team Cup der Lage Landen. Ook voor trouwe volgers valt er via de social media van STIHL wat te winnen. Stay tuned!

De wedstrijd: wie volgt Koen Martens op?
Op zaterdag 3 juli vanaf 13 uur strijden de 14 beste Benelux sporthouthakkers tegen elkaar op het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux Kampioenschap 2021. Naast de Benelux titel staat ook een plaats in de finale van het WK in München op het spel. Dat vindt plaats op zaterdag 2 oktober in een televisiestudio. Tussendoor nemen de runners-up alsook de beste rookies uit België en Nederland deel aan de European Nations Cup, op 7 augustus in Motorworld in München. Tijdens de wedstrijd gaan de atleten tot het uiterste in 6 zaag- en bijldisciplines. Een loodzware sport waarbij een optimale combinatie van techniek, kracht en precisie noodzakelijk zijn om de snelste tijd neer te zetten.

Belgisch of Nederlands podium?
De Belg Koen Martens kroonde zich de afgelopen 3 seizoenen tot Benelux kampioen. De topfavoriet kwalificeerde zich als beste Belg tijdens de Belgische kwalificatiewedstrijd begin mei. Geen verrassing na zijn zilver op de virtuele Europese wedstrijd van eind 2020.

Robin Cuvelier plaatste zich als tweede beste Belg. Het Belgische team wordt verder aangevuld met Arnaud Goudsmedt, François Lambregts, Roel Ceyssens, Florent Van Raemdonck en Koen Jacobs. Laatstgenoemde komt over van de rookiecategorie. Enkele nieuwe namen dus bij de Belgen, onder meer door afwezigheid van de geblesseerde Maarten Cuvelier en de onfortuinlijke Bert Bernaers die nog herstelt van een zwaar ongeval eerder dit jaar.

Eind mei vond de Nederlandse kwalificatiewedstrijd plaats. Net als vorig jaar etaleerde Redmer Knol daarin zijn excellente vorm en gaf Edwin Dost en Eelco de Beer het nakijken, al volgden ze wel op geringe puntenafstand. Naast het drietal kwalificeerden ook nog Ben Terpstra, Martijn Harms, Rik van Drielen en Eugène Geerders. Aan Nederlandse zijde dezelfde namen dus als vorig jaar, alleen in een iets andere volgorde als in 2020. Het belooft alvast een spannend kampioenschap te worden.

Het podium zal sowieso opnieuw Belgisch of Nederlands gekleurd zijn. Momenteel nemen er immers geen Luxemburgse sporters deel, en nemen 7 Belgen en 7 Nederlanders het tegen elkaar op.

Team Cup der Lage Landen: tweede editie
Vanwege de coronapandemie zullen er in 2021 voor het tweede opeenvolgende jaar geen teamkampioenschappen georganiseerd worden. Zoveel internationale sporters bij elkaar brengen, vormt organisatorisch nog steeds een te groot risico. Om de teams de kans te geven zich met elkaar te meten sluiten we net al vorig jaar het Benelux kampioenschap af met een Team Cup der Lage Landen. Team Nederland en team België zetten hun 5 beste houthakkers in tijdens 2 heats van 4 disciplines. Vorig jaar werden het 2 nek-aan-nek estafetteraces en haalde team Nederland de eerste Cup binnen. Welk land zal het dit jaar halen? Ook dat is te volgen via de livestream! Mis het niet !

Dames en rookies
In 2020 werden de competities beperkt waardoor de eerste dames en rookie Benelux wedstrijden in 2019 in Oudenaarde geen onmiddellijk vervolg kenden. In 2021 echter verschijnen opnieuw 2 dames en 3 rookies op het podium. Bij de dames wordt het een heuse België-Nederland tussen Sara Jacobs en Kim de Beer. Rookie Benelux kampioen Mike Broekman uit Nederland verdedigt zijn titel van 2019. Hij neemt het op tegen de Belgische rookies Quinten Verhaert en Koen Peeters. De beste rookie van elk land verdient middels deze wedstrijd een ticket voor de European Nations Cup op 7 augustus in München. Aan onze beste rookies de eer om het samen met ervaren sporters uit Nederland en Belgïe op te nemen in een “meerlandenkampioenschap” waarvoor zich ondertussen al 10 Europese landen hebben aangemeld.

Deel dit bericht