“Brabant is rijk aan bijzondere tuincentra”

In Brabant zijn er veel tuincentra, waarbij ieder tuincentrum op haar eigen manier uniek is. Zo heeft tuincentrum Meijs een eigen boomkwekerij, maakt tuincentrum Soontiëns gebruik van zaden uit organische en biologische grond en is AVRI Bloem- en Tuincentrum in 2018 door een jury bekroond met de titel ‘Beste Kerstshow van Nederland in de categorie Maatschappelijke betrokkenheid’. In dit artikel ligt DeTuinMarkt tien verschillende tuincentra en hun bijzonderheden uit. 

Tuincentrum Princenbosch in Gilze 
De kracht van tuincentrum Princenbosch in Gilze ligt in het ruime assortiment voor zowel de particuliere tuinliefhebber als voor de professionele tuinbouwer. Zo hebben ze naast een afdeling met woonaccessoires, tuinmeubelen en binnenplanten, een ruime collectie vaste planten. Ze hebben ruim 4.000 verschillende soorten planten, bomen, bamboes: van bodem bedekkende vaste planten tot metershoge bomen. Het assortiment bestaat uit zowel bekende als onbekende planten. Als specialist op plantengebied van onder meer Astrantia, Echinacea, Geranium en Helleborus heeft Princenbosch voor iedereen iets te bieden. Voor de bezoeker is het een uitje om naar Princenbosch en haar omgeving te gaan. Het tuincentrum ligt in een uitgestrekt bosgebied waarbij er zeer dichtbij een golfbaan aanwezig is. 

Op Google krijgt tuincentrum Princenbosch uit 198 reviews een beoordeling van 4,4 sterren. 

Tuincentrum Oosterhout 
Tuincentrum Oosterhout heeft meer dan 7.000 m2 aan winkelvloer. Het tuincentrum typeert zich graag als een authentieke en groene organisatie. Als tuincentrum verkopen ze onder andere kamer- en tuinplanten, echter hebben ze ook sfeervolle woonaccessoires. Doordat ze tevens dierenproducten verkopen kan tuincentrum Oosterhout naast tuincentrum ook een dieren- en woonwinkel genoemd worden. 

Op Google krijgt Tuincentrum Oosterhout uit 1.111 reviews een beoordeling van 4,1 sterren. 

Tuincentrum Coppelmans in Oirshot 
Al meer dan 50 jaar leeft de Coppelmans familie voor alles dat groeit en bloeit. De organisatie telt momenteel acht grote en unieke vestigingen in Brabant. Ze hebben locaties in Helmond, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk, Oss, Valkenswaard, Deurne en Veldhoven. Doordat tuincentrum Coppelmans in Oirschot 10.000 m2 aan winkel oppervlakte heeft stellen ze de bezoeker in staat om inspiratie op te doen op verschillende afdelingen. Naast de afdelingen zoals de uitgebreide planten- en sfeerafdelingen, hebben ze ook een snijbloemenafdeling, een grote tuinmeubelenafdeling en een groot terras. Tevens worden er workshops gehouden en hebben klanten de mogelijkheid om demo’s te zien. Coppelmans staat in Brabant bekend om haar uitgebreide kerstshows. 

Op Google krijgt tuincentrum Coppelmans uit 618 reviews een beoordeling van 4,2 sterren. 

Tuincentrum Meijs in Heesch 
Eigenaar Tinus Meijs is eind jaren ‘60 begonnen met een boomkwekerij. Het huidige tuincentrum Meijs heeft beschikking heeft over een ruimte van 8.000 m2. Het is haar gelukt om in de loop der jaren uit te groeien tot een organisatie waarin een compleet aanbod voor tuin en huis wordt aangeboden. Het assortiment is door de jaren heen bijzonder uiteenlopend geworden. Dit is mede te danken aan de productie van de planten op haar eigen kwekerij. De kwekerij en het tuincentrum hebben als doel ‘maatschappelijk verantwoord’ te ondernemen. Hierdoor is onder andere de kernwaarde om op een groene manier te werk te gaan, in de loop der jaren steeds 

Nadrukkelijker zichtbaar geworden. Naast het leveren van het plantmateriaal maken de werknemers ook gratis een eenvoudig beplantingsplan voor de klant. Zoals gezegd heeft tuincentrum Meijs een eigen boomkwekerij, dit heeft hen in staat gesteld om klanten te helpen met planten die rechtstreeks van de kwekerij af komen. 

Op Google krijgt tuincentrum Meijs uit 154 reviews een beoordeling van 4,0 sterren. 

Intratuin Rosmalen 
Intratuin Rosmalen staat ervoor om de consument te verrassen met de natuur als inspiratie. Naast planten vind je bij de Intratuin een groot assortiment aan producten voor binnen en buiten. Van tuinstoelen en barbecues tot bloempotten en kerstverlichting. In 1980 is de Intratuin ontstaan uit een samenwerking van acht ondernemers die allen hetzelfde doel voor ogen hadden. Intratuin heeft een soft franchise-formule en op dit mo- ment zijn er 65 vestigingen in heel Nederland. Deze vestigingen worden aangestuurd door een distributiecentrum in Aalsmeer en Venlo, daarnaast is er een servicekantoor in Woerden. De Verenigde Naties hebben op het gebied van duurzaamheid verschillende doelstellingen ontwikkeld, hier draagt de Intratuin haar steentje aan bij. Een goed voorbeeld is dat Intratuin het single use plastic vervangen heeft voor een duurzamer alternatief. En als er gekeken wordt naar de kleding van de werknemers, dan zien we hierin terug dat de bedrijfskledij gemaakt is van onder andere gerecycled textiel. 

Op Google krijgt Intratuin Rosmalen uit 1.774 reviews een beoordeling van 4,1 sterren. 

Tuincentrum GroenRijk in Den Bosch 
Iets buiten het centrum van Den Bosch ligt tuincentrum GroenRijk. In het tuincentrum – dat over een ruim assortiment aan tuinplanten beschikt -, is ook nog eens alles te vinden op het gebied van huis en tuin voor particulieren. Het tuincentrum is 4.000m2 groot. Hetgeen wat GroenRijk in Den Bosch onderscheidt van andere tuincentra is dat ze een erg groot assortiment hebben. Naast het assortiment aan terras- overkappingen, tuinmeubelen en veranda’s verkopen ze sfeer- en cadeauartikelen. 

Op Google krijgt GroenRijk uit 857 reviews een beoordeling van 4,2 sterren. 

AVRI Bloem-en Tuincentrum in Oosteind 
AVRI Bloem- en tuincentrum is een familiebedrijf op de grens van Dongen en Oosterhout. Ze zijn al ruim 40 jaar de specialist voor huis- en tuinartikelen. In hun grote assortiment zitten onder andere barbecues, kamer- en tuinplanten, woonaccessoires en producten voor huisdieren. AVRI is een modern tuincentrum. Sinds 1970 zijn ze gegroeid van een kleine organisatie tot een tuincentrum met 6.500 vierkante meter binnenruimte en 8.000 vierkante meter buitenruimte. Tijdens een bezoek aan AVRI kan je onder andere een bezoek brengen aan de vijverafdeling, tevens beschikken ze over een sfeer- en dierenafdeling. AVRI is creatief en vernieuwend. Ze proberen iedere maand de klanten op een nieuwe wijze te inspireren met een veranderende inrichting van de sfeer- kamers. AVRI zorgt er op deze manier voor dat bezoekers op de hoogte worden gehouden van de nieuwste producten en trends. Een leuk feitje is dat AVRI door een jury in 2018 bekroond is met de titel ‘Beste Kerstshow van Nederland in de categorie Middel’. Daarnaast hebben ze het grootste assortiment perk- en tuinplanten uit de regio. AVRI is een samenwerkingsverband aangegaan met Florissant Tuinen uit Oosterhout. Hierdoor hebben klanten de mogelijkheid om een ontwerpplan en beplantingsplan te laten maken. Het gehele jaar kan je bij AVRI terecht voor kwaliteit graszoden, ze kweken namelijk hun eigen graszoden. 

Op Google krijgt AVRI uit 2.800 reviews een beoordeling van 4,4 sterren. 

Life & Garden in Etten-Leur 
Tuincentrum Life & Garden is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een organisatie met vier vestigingen. Naast de vestiging in Etten-Leur hebben ze ook vestigingen in Oostburg, Renesse en in Zuid – Scharwoude. In 2019 heeft Life & Garden Etten-Leur een award gewonnen in de categorie Hospitality voor de beste Kerstshow van Nederland. Naast deze mooie onderscheiding, probeert Life & Garden zicht ook te onderscheiden op het ge- bied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zo wordt er rekening mee gehouden dat het FSC-keurmerk aanwezig is in alle houtproducten en tuinmeubels. Daarbij probeert de organisatie zo min mogelijk aan verspilling te doen. Hierin werken ze sa- men met Wecycle waarbij het recyclen en het inzamelen van producten centraal staat. 

Op Google krijgt Life & Garden uit 272 reviews een beoordeling van 4,2 sterren. Tuincentrum Het Wandelbos in Tilburg 

tekst: Job Broers

Deel dit bericht