Hygge: het omarmen van een gezellige lifestyle

Hoewel wij Nederlanders het begrip ‘gezelligheid’ op vrijwel alles toepassen, weten de Denen als geen ander van gezelligheid een lifestyle te maken. De Denen noemen dit hygge (Deense uitspraak: huuge, met een g zoals in goal). Hygge gaat verder dan wat kaarsen in huis en een mooie krans aan de voordeur. Het is ook het langzamer leven, genieten van (kleine) momenten en het omarmen van gezelligheid in je leven.

Tekst: Colette Aronstein

Seizoensgebonden
Nu de herfst goed en wel haar intrede heeft gedaan, de dagen merkbaar korter worden en de temperaturen dalen, trekken mensen meer inwaarts. De zwoele zomeravonden zijn voorbij, het weer verandert en het buitenleven verplaatst zich naar binnen. Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt te maken met een herfst- of winterdip. Dit is vaak gerelateerd aan minder uv-licht door de korter wordende dagen, waardoor we minder welzijnshormonen (serotonine) aanmaken.

Bovendien maken we meer slaaphormonen (melatonine) aan, waardoor we vermoeider zijn dan in de zomer. Gelukkig zijn er genoeg tips om de herfst-/winterdip te baas te blijven en daar kan hygge een belangrijke rol in spelen. Toch zijn de donkere maanden zeker niet de enige tijd in het jaar om een hygge lifestyle te omarmen. Ook in de lente en zomer kunnen we onze levens zo inrichten dat we het hele jaar door gezelligheid in onze omgeving en in ons doen en laten kunnen verwerken.


Herfst/winter
Tijdens de herfst en winter speelt ons leven zich voornamelijk binnen af. Vanzelfsprekend willen mensen dan dat hun huis een warme en gezellige plek is. De simpelste manieren om het huis gezellig te maken zijn door kaarsen in huis te zetten, dekentjes op de bank te leggen en de kachel aan te steken (of de open haard, voor de gelukkigen onder ons). Hygge leert ons dat er nog veel meer dingen zijn om deze maanden gezellig door te komen, waarbij het vooral draait om het gevoel dat je erbij krijgt en niet zozeer om de spullen die je hebt. Denk daarbij aan het branden van een etherische oliemix van bijvoorbeeld sinaasappel, kaneel en kruidnagel, aan het maken van een mooi herfststuk of kerstkrans voor aan de voordeur, of aan met een stomende kop (winter) thee bij de vuurkorf in de tuin zitten.

Tuincentra kunnen hier op inspelen door een hygge-hoek te creëren waarbij de vuurkorven, theemelanges, woonaccessoires en doe-het-zelfpakketten voor herfststukken en kerstkransen met elkaar gecombineerd worden. Creëer, kortom, een warme en gezellige sfeer die mensen thuis ook willen realiseren. Een voorbeeld is een hoveniersbedrijf dat het eigen assortiment inzet door workshops te geven in het maken van mooie herfststukken, schalen of kransen, al dan niet in combinatie met een high tea, picknick of lunch. Als eigenaar van een appelboomgaard kun je een appelplukdag min het leven roepen, waarbij mensen tegen een vergoeding appels kunnen komen plukken, warme appelcider kunnen drinken en zo een band op kunnen bouwen met de boomgaard, wat tot meer vaste klanten kan leiden. Ligt je bedrijf bij het bos? Organiseer wandeltochten, waarbij mensen zelf hun herfststuk bij elkaar zoeken om vervolgens terug bij het bedrijf een mooie herfstschaal samen te stellen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop.


Zomer/lente
Zoals gezegd is het najaar niet het enige moment voor neen hygge lifestyle. Ook in de zomer en de lente zijn er tal van mogelijkheden om het leven te doordrenken met gezelligheid. In de lente kan dit bijvoorbeeld middels het maken van mooie voorjaarsstukken zijn, of door rondom Pasen het huis te versieren met paastakken. Als tuincentrum kun je ook knutselspullen verkopen om het huis mee op te fleuren. De focus kan eveneens gelegd worden op gezellige picknicks, door de picknicktafel te decoreren en een mooie picknickmand neer te zetten. In de zomer leven we grotendeels buiten en genieten we van het weer zo lang dat kan. Ook in de zomer kunnen we hygge vasthouden door bijvoorbeeld te barbecueën, lang te tafelen, te zwemmen en te genieten van weelderig bloeiende planten. Er worden op meerdere locaties openluchtfilms vertoond waar je kunt genieten van zowel klassiekers als nieuwe films. Voor iets kleinschaligers zetten we een beamer en een projectiescherm in de tuin of op het balkon, leggen we een luchtbed neer en maken we het gezellig met fakkels of een vuurschaal. Maak het af met zomerse hapjes en drankjes en je bent klaar voor een hygge zomeravond.


Gas terug nemen
Wat je ook doet, uiteindelijk gaat het er bij hygge om dat je gas terug neemt van het drukke dagelijkse leven; dat je geluk en plezier haalt uit de dingen die je doet, in plaats van materialistische zaken. Dit hoeft niet alleen in het weekend te zijn; elke dag kan je iets doen waardoor je ontspant en geniet van de mooie, kleine dingen die het leven te bieden heeft. Een zonsondergang tijdens het uitlaten van de hond, de mist boven weilanden als je ’s ochtends naar je werk rijdt, of zelfs de regen die tegen de ramen tikt terwijl jij lekker warm binnen zit. Bij hygge draait alles om het gevoel.

Deel dit bericht